Oyun dosyaları içine istediğiniz dosyayı atabilirsiniz örnek baybars.txt adlı dosya atayım oyun pkg dosyası içinde olur ama böyle ilgisiz bir dosyanın oyunda herhangi bir işlevi olmayacaktır. Yani kafanıza göre yapacağınız bir dosya olmaz.
Bu paylaştığım programın asıl kullanım yeri gerçekte 6.72 oyunlarını 5.05 için dosyaları imzalamaya yani backport fix yapmaya yarıyor ama
ben bu programın pkg dosyası çıkartma ve pkg dosyası geri paketleme özelliğini başka bir amaç ile işte sizlere elinizde hazır olan doğru dosya ile yapılmış gerçek TR altyazı dosyasını bu programla pkg dosyası içinde ilgili yere atmayı göstermek için kullandım. Çünkü çoğu kişi fake pkg generator yani pkg dosyası yapma programını karışık olduğu için kullanmayı bilmiyor yada beceremiyor yani size kolaylık olsun diye yaptım.
Özetle kendiniz de yapacaksanız gerçek oyun içindeki dosyadan yapmış olmanız gerekir. Böyle yaparsanız ancak olur.
TR yama için daha yeni şu bilgileri vermiştim buraya da ekleyeyim.
Şöyle izah edeyim: Yani bu işi öğrenmek istiyorsunuz ve neler gerekli olabilir onları izah edeyim. Neden her oyuna yama yapılamıyor
yada grup kurup uğraşılamıyor anlayabilirsiniz. Olay sadece çeviri olayı değildir. Çeviri olayı en son gereken işlemdir. Önce şunlar olmalıdır.
Diyelim ki kimseden hazır çevrilmiş bir oyun metni almadan kendiniz sıfırdan bir oyunu çevirmek istiyorsunuz.
Ve İngilizceniz yeterli değil ve google translate olayına güveniyorsunuz ve çeviri sonucu iyi yada kötü olsun böyle bir çeviri yapacaksınız.
İlk önce istediğiniz bir oyunu belirlediniz.
Bu oyunu pkg halinden çıkartmayı ve sonradan geri paketlemeyi bilmeniz gerekiyor. (Fake pkg generator program kullanımını öğrenin.)
Dosyaları klasör-dosya formatında çıkarttıktan sonra artık oyun boyutuna göre az sayıda dosya yada 100 lerce dosya ve klasörler olabilir
işte bunların arasından içinde altyazı metinlerin olduğu dosayı keşfetmeyi bilmek gerekir. Eğer altyazı dosyası çok nadir oyunlarda basit bir txt dosyası içinde değilse (bugüne kadar sadece 1 yada 2 oyunda gördüm bunu) atıyorum .bin dosyası içinde diyelim tabi örnek veriyorum burada yani tek tek dosyaları incelemek gerekir ve bunları önce hex editör ile tek tek dosyaları açıp içinde İngilizce yada başka dilde bir metin var mı diye (tek tek dosyaları belki yüzlerce dosyayı) incelemeniz gerekiyor. Eğer şanslı iseniz metinleri hex editör ile buldunuz diyelim ama eğer şanslı değilseniz bu dosyalar da paketlenirken şifrelenmiştir ve yazıları metin olarak göremezsiniz ve bütün dosyalar baksanız da içlerinde herhangi bir metin bulamazsınız yani aslında bir yada birkaçında gerçek metinler vardır ama hex editör bunları göstermez çünkü dosya paketli iken gerçek metinleri göstermez ve siz bunu anlayamazsınız. bu durumda işte devreye tools dediğimiz araçlar giriyor ve bugüne kadar yamalarda para ile yaptırılan bazı toolslar var zaten onlar ile atıyorum bin uzantılı dosyayı açan kapatan tool deneniyor eğer açar ve içinden altyazı metinleri çıkarsa o zaman şanslısınız ve sonra herhangi bir metni değiştirip tekrar tool ile geri paketlemeyi denersiniz bazen tool işe yarar bazen yaramaz yani alt yazı değiştirip oyunda denersiniz bunu anlamak için oyun açılmaz ise sorunun ne olduğunu araştırırsınız. Bazen sorun Türkçe Ş,İ,Ç,Ö gibi harfler kullanmanızdan olabilir çünkü çoğu oyun kabul etmez bu harfleri ve değiştirirsiniz tekrar bunları bazen karakter sayısına bakar bu açtığınız dosya yani metin uzunluğu kaç haneden oluşuyor ise o hanede bir çeviri yapmak zorundasınız ki dosya boyutu bozulmasın yoksa konsol oyunda yine hata verebilir yada her şey yolunda gitse bile elinizdeki tool yamayı çevirdikten sonra geri paketlemeyi yapamaz. Yani bunlar geçmişte hep yaşanmış olaylardır ve burada ben sadece olumsuzluklardan bahsettim yani bütün hepsinde bu olacak diye bir şey yok ama bu tür sıkıntılar yaşlanabiliyor.
İşte demek istediğim her oyun için yama yapılamıyor bu tür sorunların giderilmesi gerekiyor ama her oyun böyle olacak diye bir şey yok ama size bir başlangıç noktası veriyorum. İstediğiniz bir oyunu pkg halinden çıkartıp sonra içinde alt yazı metinlerini bulmaya başlayarak bu olaya ilk adımınızı atabilirsiniz. Şansınız yaver giderse alt yazı metinleri ortada yani basit bir açılıp kapanan dosyada bir oyun bulabilirseniz kendi merakınızı gidermek için deneme yapabilir ve bizlerle paylaşabilirsiniz.
Scofield kardeşim de bildiğim kadarıyla zaten çeviri işi yapmıyor (PS için bir çok diğer bilinen kişilerde aynısını yapıyor) kendisi PC için çıkmış oyunları ilgili çeviri yapan kişilerden port yani aynısını PS konsollara aktarmak için izin istiyor ve izinsiz bir iş yapmıyor, izin verilirse yani kendisine metinler verilirse bazen kendi cebinden para verip PS de açılması gereken bir dosyayı (altyazı olabilecek olan dosyayı) açabilecek program yazdırıyor sonra her şey yolunda giderse hazır elindeki metinleri kopyala yapıştır diyerek belki 1000 lerce satırı port ediyor.
Kısaca özetleyeyim.
Eğer sıfırdan
kendiniz çeviri yapacaksanız. Kendiniz doğru oyunu bulacak içinde altyazıları bulacak açıp kapatan program gerekirse bunu temin edecek sonra çeviriyi yapacaksınız.
Eğer
port işi yapacaksanız PC için yapılmış bir yama gerekecek yani metinler.
Önce yamayı bu kişilerden talep etmeden yani izin istemeden önce (parayla satanlar genelde 1-2 yıl bu yamayı sattıklarından izin vermiyorlar sonra kendileri PC için bedava yaptık dedikten sonra izin verebiliyorlar) siz bu oyunun PS versiyonunun dosyalarını açıp içinde yama dosyasını bulup açılıp kapanabildiğini doğrulayacaksınız yani tool gerekecek mi yoksa ihtiyaç yok mu yada yeni bir tool mu gerekiyor? bu soruların cevabını bulduktan sonra her şey yolunda ise yamayı yapanlardan da onların yamasını port etmek için izin aldıysanız bu işe başlayabilirsiniz.
Hep olumsuzluktan bahsettim

biraz da olumlu tarafından bahsedeyim. Bazen PC için yapılmış yama daha doğrusu dosya PS de kullanılan ile aynı dosya olabiliyor ve küçük bir işlem ile dosya değiştirerek PC den alınan hazır yama PS konsolda da direk çalışabiliyor.
Yani bunlar da olabilir tabi ama sıfırdan kendiniz yama yapacaksanız emek olayı çok büyüktür bunu belirtmek istedim.
Bu bilgiler ışığında yapacağınız uğraşlarda şimdiden size kolaylıklar dilerim. Böylece yama olayındaki emeği herkes anlar diye ümit ediyorum.