Ben son noktayı koyayım. Tavsiyem model koduna göre anlayabileceğiniz üretim tarihi en yeni olan bir konsol almanızdır.
Doğal olarak içerisinde şimdilik kırılabilir sürüm olan 9.00 firmware olan bir konsol almanız yani daha düşük sürüm içinde olup da daha sonradan 9.00 sürüme yükseltilen değil. Yani içinde orijinal kendinden 9.00 sürüm olan konsollar en son Aralık 2021 tarihi içinde üretilmiş olabilir çünkü sonraki (henüz) kırılmayan sürüm olan 9.03 - 15 Aralık 2021 tarihinde çıktı ve doğal olarak aşağı yukarı bir kaç ay öncesi-sonrası fark ediyor ama 2022 yılı ilk aylarında üretilen ve içinde 9.00 sürüm olan bir konsol bulabilirseniz işte o zaman çok şanslısınız demektir. Yani ne kadar yeni ve az kullanılmış kırılabilir kendinden orijinal içinde 9.00 sürümde olan bir konsol bulursan iyi edersin. Çünkü konsollar içindeki ana kart olsun parçalar olsun gelişiyor ve son çıkanlar önceki çıkanların hatalarını gideriyor işte aşırı fan sesi veya aşırı ısınma problemini gideriyor gibi.
Ama sen sadece kırma işleminde bir USB tak-çıkar yapmayayım diye (9.00 kırma ile 5.05 kırma da yapılan işlem birebir aynıdır, tek farkı kırma düğmesine bastıktan sonra 9.00 sürümde 5-7 saniye arası bekleyip ekrana usb takın uyarısını görüp yine 5 saniye de usb konsola takarsanız ve sonra oyun kumandasından Tamam tuşuna basarsanız yaklaşık 15 saniyenizi alacak bir işlemdir. İşte bu 15 saniyelik USB tak çıkar kısmı 5.05 konsolda yok sadece) eğer içinde orijinal 5.05 olan eski bir konsol alırsanız alacağınız modelin 2018 yılı ve öncesi yani 2013 yılına kadar daha eski ilk çıkan bir model bile olabileceğini unutmayın. Ve bu tip bir konsol alırsanız kazıklanmış olursunuz. Büyük ihtimal çoktan içi açılmış ve hdd değişikliği yapılmıştır, hatta size satarken evet açtık içini hdd büyüttük ve bakım yaptık tozunu aldık, işlemci termal macununu değiştirdik sıfır yeni gibi oldu diye hikaye de anlatabilirler (gerçekten konsollarını iyi kullanan doğru sözlü iyi yürekli arkadaşlarımızı ayrı tutuyorum) ama bilin ki sorun yaşamanız çok büyük ihtimaldir.
Kısaca siz karar verin 2021 sonu - 2022 başı bir kırık konsol mu almak istiyorsunuz yoksa 2018 yılı ve öncesi üretimi bir 5.05 konsol mu?
Tabi aradaki yıllarda içinde 6-7-8 sürüm olan başka kırılabilir konsollar da var ama onları bu konuda ayrı tuttum çünkü konu 5.05 ve 9.00 arasında gidip gelmiş.
Ayrıca kırma konusunda şunu bilmeniz yeterli. Konsol içindeki yazılım sürekli yükseltilebilir yani 5.05 konsol şu an için kırılabilir 9.00 sürüme kadar aradaki tüm versiyonlara sırayla yükseltebilirsiniz ama son yüklediğinizden öncesine geri dönemezsiniz. Yani 9.00 yaptınız 8.50'ye dönemezsiniz. Ama 8.50 'desiniz 8.51 yaparsınız gibi. Bu yüzden konsol versiyonundan öte konsol modeline, yılına, yeni olmasın bakın.
Hatta şimdi gidin konsol model kodlarına göre internette bir araştırma yapın hangi kodlu modelde neler düzeltilmiş onlara bakın ne demek istediğimi anlarsınız yani işte alabileceğiniz en son üretilen modeli ama içinde 9.00 sürüm olacak şekilde bulabilirseniz onu almak akıllıca olacaktır. Slim yada Pro konsollarda model kodlarına göre farklı sürümler vardır araştırınca göreceksiniz. En son çıkanı her zaman en iyisidir.
Ayrıca 9.00 sürüm de oyunları backport fix diye adlandırdığımız dosyalara ihtiyacınız olmayacak yani oyunlar paylaşılınca fix gerekmeden direk oynayabileceksiniz. Ama 5.05 konsol aldığınızda yada 6.72-7.55 gibi konsol aldığınızda fix çıkmasını bekleyeceksiniz. Fix yapan 1-2 kişi var ve sadece büyük oyunlara yapıyorlar ve 9.00 sürümdekiler oynarken siz beklemek ve acaba fixi çıkar mı diye umut etmek ile zaman geçireceksiniz yada gün gelip yeter diyecek ve siz de konsolunuzu 9.00 sürüme yükselteceksiniz.
O zaman neden 2013-2018 yılları arası yapım eski bir konsol alıp da sonra 9.00 sürüm yapacaksınız. Anlatabilmişimdir umarım.
Ayrıca son olarak 5.05 sürümün kendisi çok eskidiği için yeni sürümlerin özelliklerini desteklemiyor yada oyunların fixini yapamadıkları oyunlar oluyor. Artık karar sizin.
Tabi gönül ister ki en son çıkan kırılabilir 9.00 sürümlü bir model konsolu uygun fiyatlı bulup alabilin ama o başka bir sorun ve konu. İyi şanslar.
Gerçekten çok açıklayıcı olmuş. Size cevap yazar gibi küçük bir girdi bende yapayım. Belki yeni cihaz alıp kırmak/kırdırmak isteyenler olabilir. Ps4 slim 1 TB ve Ps4 Pro'ların üretimleri 2021 Ocak ayında durduruldu. Tüm sony eurasia garantili satılan sıfır Ps4 1 Tb ve Ps4 proların 9.00 sürüm altında olduğunu belirtmek isterim. Ama ps4 500 GB Yani, CUH-2216A veya CUH-2218A .... hepsinin halen daha üretildiğini hatırlatayım. Yani 500 gb olan sıfır ps4 slimler şuanda 9.00 dan yüksek bir yazılımla gelebilir ve kırılamıyorlar. Hatta bunu öğrendikten sonra kendime sırf kullanılmış almak istemediğim için sıfır PS4 PRO aldım ve üretici yazılımı 7.50 çıkmıştı. Sana öyle denk gelmiştir diyebilecek arkadaşlar olabilir. Hayır garanti belgesinde türkiyeye giriş tarihi 13.09.2022 yazıyordu. Satın alım tarihim değil türkiyeye sevk tarihi... Bu yüzden benimde düşüncem, en son çıkanın daha stabil daha az sorunlu olduğu. Bunlar Ps3 döneminde'de öyleydi. RSX ve CELL BE'nin 90 NM'de üretilip deli gibi ısınıp, sarı ve kırmızı ışık hataları verdiğini unutmayın. Daha sonra çıkan slim/süper slimlerde bu gpu ve cpu işlem birimlerinin 40 NM hatta 28 NM düşerek daha az sorunlu hale gelmişti. Ps4 için ise 10XX 11XX ve 12XX serileri fat kasa diye tabir edilen eski cihazlardır, uzak durulması gerekir.
Lafı çok uzatıp çok kafanızı yordum nacizane önerilerimi yazayım
PS1 SCPH-10X (Slim versiyon)
PS2 SCPH-70XX (FMCB ile memory card ile kırma işlemi yapılabilir)
PS2 SCPH-75XX (FMCB ile memory card ile kırma işlemi yapılabilir)
PS3 CECH-21XXA/B (20XX serileri RSX 65 NM üretildiğinden slimlere nazaran ısınır bu yüzden 20XX'i önermem)
PS3 CECH-25XXA/B (DATA CODE 1B'DEN ÖNCE ÜRETİLMELİ, SONRA OLURSA CFW YÜKLENMEZ) (1B=01.04.2011'den eski üretim)
PS4 CUH-21XXA/B
PS4 CUH-22XXA/B (22XX kasa ile 21XX farkı anakart üzerinde Ramlerin daha soğuk çalışması için yerleri değiştirilmiştir.)
PS4 PRO CUH 7216/B (70XX tamamında kullanılan 71XX'lerin ise bazılarında kullanılan "DELTA"sesli fana sahip olmasından dolayı işi şansa bırakmadan 7216B diyorum.)
PS5 CFI-1116A (CFI-1016A ilk üretim olduğu için uzak dururum bundan dolayı 1116A diyorum)
PS5 CFI-1216A