SON ÇIKAN POPÜLER OYUNLAR

PS4 HACK HABER PS4SysconTools ile PS4 Konsol Sürümünü Önceki Yüklü Sürüme Düşürme İşlemi (Downgrade)

baybarsturan

Yönetici
✧ Admin ✧
Inspector
9 Haziran 2020
6,984
41,907
113

ice_screenshot_20230628-184053.jpeg 2.jpg

KISA ÖZET:
Uzun ve detaylı yazılar okumak istemeyenler için kısa ve öz bilgilendirme.

- Bu bir downgrade işlemidir ve konsol içi açılıp ana kart üzerinden çip sökme veya çip takılı iken lehimlemeler yapmak gerektirir ve çipin içindeki bilgileri dump edebilmek için 2-3 bin TL tutacak parçalar temin edilmelidir. Sonrasında ise bu elektronik ve lehim işlemlerinde ustaysanız kendiniz yapabilirsiniz ama kesinlikle ev kullanıcılarına tavsiye edilmez ve hatalı bir şey yapılır ise kesin brick riski vardır yani konsolun bozulma riski bulunmaktadır. Bu yüzden konsolunuz downgrade şartına uygun ise profesyonel kişilere yaptırılması tavsiye edilir.

- Bu downgrade işlemi kısaca şudur. Konsolda 2 tane firmware tutulmaktadır ve bir tanesi yedektir ve bu tutulan 2 sürüm 2 farklı slotta tutulur. Bir tanesi aktif kullandığımız sürümdür diğeri ise kullandığımız bozulur ise bunu onarmak için diğer slotta bekleyendir. Ayrıca her yeni sürüm yüklendikçe yüklenen sürümler bu slotlara sırayla yerleşir ve bu mantıkla ancak son iki yüklenen sürüm konsolumuzda ilgili bu iki slotta bulunur ve doğal olarak her konsol kullanıcısında bunlar farklı sürümler olabilir. İşte buradaki amaç yedekte bulunan bu önceki sürüm yazılımını çip içinden alabilmek için yapılan işlemlerdir ve bu yazılım 9.00 ve altı ise şanslısınız çünkü kırılabilir sürümlerdir. Olay kısaca budur.

- Bu downgrade işleminden yararlanabilmek için örnek olarak 9.00 kırılabilir sürümü baz alırsak 9.00'dan sonra üst üste iki yüksek sürüm yüklenmemesi gerekir çünkü geçilirse artık 9.00 için geri dönülemez. Örnek: 9.00 dan sonra sadece bir sürüm yükseltildi ise yani 9.03 yada başka birsürüm yüklendi ise tekrar 9.00 sürüme dönülebilir ama 9.00 dan sonra 2 veya fazlası yüklendi ise geri dönülemez. Mesela 9.00 dan sonra 9.60 ondan sonra 10.50 yükledi iseniz iki geri gidip 9.00 sürüme dönemiyorsunuz çünkü yedek içinde tutulan 9.60 olduğundan ancak 9.60 sürüme dönülür o da kırık sürüm olmadığı için şimdilik işe yaramaz. Kısaca şart kırılabilir sürümler olan 9.00 ve öncesi bir sürümde iken üst üste kırılamayan iki üst sürüm yüklenmemesidir.

DETAYLI ve YORUMLU ANLATIM:

Merhaba arkadaşlar.

Bu konuda bahsedeceğim yeni çıkan işlem yani PS4SysconTools olayı yararlı olabilecek bir konu olduğu için ve bazı konsol kullanıcılarının işine yarayabileceğinden bu işlemden bahsetmek istiyorum. Eğer konsolun mevcut durumu gerekli şartı sağlıyor ise bir önceki sürüme dönebilme yani downgrade yapabilme ihtimalleri olabilir. Örneğin hala 9.03 sürümde bekleyenler bundan önce 9.00 veya öncesi bir sürümde olmaları gerektiğinden onların konsollar şartları sağlıyor diyebilirim. İşte bu konularda bazı detay bilgiler vermek için foruma geçici olarak geldim ama kalıcı değilim söyleyeyim. :)

Birçok üyemiz son günlerde internette paylaşılanları görmüştür diye düşünüyorum, hem twitter paylaşımlarında hem de youtube üzerinden konsol sürümünü bir önceki yüklü olan sürüme döndürme işlemini (downgrade de denebilir ama sadece syscon çipinde yedekte tutulan önceki sürüme downgrade) yani bu işlemle PS4 konsolun syscon çipine yapılan lehimleme ve Teensy 2++ kartı ile çipe bağlanarak bu syscon çipi içindeki bilgiler dump edilebiliyor hatta tek tek (blok halinde) dump edilip modifiye de edilebiliyor ve sonra çip kısmen silinerek tekrar güncel olarak geri yazılabiliyor. Bu syscon çip içinde yedek tutulan bilgiler güncel kullandığımız firmware arızalandığı zaman sistemi kurtarmak için yedekte bekleyen verilerdir ve bunlar sayesinde konsol sürümü bir önceki yüklü olan sürüme döndürülebilmektedir yani bir nevi bu çip içinde yüklü olan önceki sürüme downgrade yapılabilmektedir.

Öncelikle bu işlemleri yapabilmek için paylaştığım videoda gördüğünüz parçalara ihtiyacınız olacak ve bu parçaları aliexpress üzerinden temin etmek ise 2-3 bin TL tutabilir. Bu parçaların linklerini konu sonunda paylaşırım. Ama bu işlemleri kolay kolay ben kendim dahil ileri elektronik bilgisi ayrıca çok iyi lehimleme kabiliyeti olmayan çoğunluğun yapamayacağını söyleyebilirim çünkü gerçekten işlemler riskli ve konsol içindeki minik boyutlu ve lehimli çok sayıda ayağı bulunan syscon çipi ya sökülüp dışarıda çipi takacağınız bir aparat (satın alınacak tabi) ile bu işlemler yapılmalı yada hiç konsoldan sökmeden bu çip konsol üzerinde ana karta takılı takılı iken ona gerekli lehimleme işlemleri yapılmalıdır ki inanın çok zordur bu işlemler ve bu işlemlerde yapılacak bir hata ile konsolu brick yani kullanılmaz hale getirme riski vardır. Mutlaka gerçekten işin ehli kişiler tarafından yapılması gerekir. Tahminim bir süre sonra konsol tamir işi yapan dükkanlar daha uygun fiyatlara bu parçaları temin edip gerekli downgrade işlemlerini zamanla yapabileceğini düşünüyorum gerçi başlarda onlar da bu bahsettiğim 2-3 bin TL fiyatlardan aşağısına bu işlemleri yapmayacaklardır çünkü maliyeti kurtarmayacaktır diye tahmin ediyorum. Zaten bu işlem herkesin işine yarayacak yani yararlanabileceği bir işlem de değil çünkü bazı şartları var şimdi bu detaylardan biraz bahsedeyim.

Basitçe herkesin anlayacağı şekilde nedir bu işlem söylemek gerekirse: syscon çipi içinde konsolun güvenlik amacı ile sakladığı yedekte tutulan önceki yüklü firmware bilgileri (dump edilip) indirilip, kısmen silinerek sonra tekrar güncel (aktif) firmware olacak şekilde geri yazdırma işlemi diyebiliriz. Yani bilmeniz gereken PS4 konsollar içinde aynı anda 2 tane firmware tutulur. Bir tanesi sistem çökmesine karşı yedektir ve çöken sistemi kurtarmak için bekletilir. Kullanıcılar en son yüklü olan firmware sürümünü aktif olarak kullanırlar. Bir önceki yüklü olan firmware ise yedekte tamir amacı ile syscon çipi içinde tutulur eğer aktif kullandığımız firmware onarılamayacak şekilde çöker yada bozulursa bu syscon çipi içindeki veriler ile sistemi tamir edilebilir. İşte bu syscon içindeki veriler ile konsolumuzu önceki sürüme düşürebiliyoruz. Ama istediğimiz sürüme değil, sadece en son kullandığımız sürümden, ondan bir önce yüklemiş olduğumuz sürüm ne ise ancak o sürüme düşürebiliyoruz. Sanırım böyle anlattığımda herkes daha iyi anlamış olacaktır.

Yada Opoisso'nun youtube videosunda bahsettiği gibi yazarsak konsolda firmware için iki tane slot olduğunu düşünün. Bir tanesinde önceki sürüm diğerinde güncel sürüm tutuluyor ve son yüklenen aktif oluyor ve önceki pasif (yedek) olarak diğer slotta bekliyor ve böyle bir başkası yüklenince bunlar yer değiştire değiştire ilerliyor denebilir. Kısaca en son yüklenen iki sürüm bu slotlarda tutuluyor.

Şimdi gelelim bu işlemden kimler yararlanabilir biraz da ondan bahsedeyim.

firmware = sürüm, diyeceğim yani konsolda yüklü kullanılan yazılımdan bahsediyorum.
Yani 5.05 - 6.72 - 9.00 vb. gibi adlandırılan donanımsal sürümler yabancı tabirle firmware olarak adlandırılır.

Bilmeniz gereken mantık kısaca şu;

Olayın tamamı, bulunduğunuz son sürüm ile ondan önceki yüklü olan sürümü ilgilendiriyor.

Ne demiştim konsolda bir aktif kullanılan sürüm vardır bir de ondan önceki yedekte tamir amacı ile tutulan sürüm var demiştim.
Ve bu işlemlerden kimler yararlanabilir yani kimlerin ihtimali var bunları örnekler ile anlatayım ki daha iyi kavranabilsin.

Konsolu;
9.00 iken bundan sonra en fazla bir kez herhangi bir üst sürüm yüklemiş olanlar bundan yararlanabilir ve 9.00 sürüme düşebilir.
Ama 9.00 dan sonra 2 kez (veya fazlası) farklı üst sürüm yüklendi ise artık 9.00 'a dönülemez çünkü ikiden fazla sürüm yüklenmiş oluyor.
Ancak son yüklenenden bir önceki sürüm kaç(hangisi) ise ona dönülebilir.

Örnekler:

9.00 dan sonra sürümü kaç olursa olsun sadece tek bir sürüm ileri giden tekrar 9.00 sürüme dönebilir.
Mesela 9.00 dan 10.50 'ye geçen tekrar 9.00' a dönebilir çünkü arada başka bir sürüm daha yüklememiş.

Ama,
9.00 dan 9.03 sonra 10.50 yüklendi ise ancak 9.03 'e dönebilir.
9.00 dan 9.04 sonra 9.60 yüklendi ise ancak 9.04 'e dönebilir.
9.00 dan 9.50 sonra 10.00 yüklendi ise ancak 9.50 'ye dönebilir.
9.00 dan 10.01 sonra 10.50 yüklendi ise ancak 10.01 'e dönebilir.
Örnekler bu şekilde arttırılabilir ama sanırım mantık anlaşılmıştır.

Yani en son yüklediğiniz son iki sürüm ne onları baz alarak en fazla bir önceki yüklediğinize dönebilirsiniz yani son yüklediğinizden bir öncesi yüklediğiniz sürüme dönüş yapabilirsiniz. Çünkü PS4 syscon çipi ancak bir önceki yüklü olan sürüme ait bilgileri tamir için yedek olarak içinde tutabilir. Zaten bu konuda bahsedilen işlem de o yedek olan sürümü dump edip sonra çipi tekrar flashlayarak güncel sürümmüş gibi konsola göstermektir. Tabi syscon çipi içinde bulunan yedek 9.00 veya öncesi bir sürüm olmalıdır ki tekrar geri bu kırılabilir sürümlerden birine dönülebilsin.

Kısaca 9.00 yada öncesi bir yazılım kullanıyorken ilerleyen zamanda üst üste ikiden fazla başka sürüm yüklenmemiş olması lazımdır.

Özetle aynı şeyi tekrar edeyim. Konsolunuz 9.00 iken sonrası en fazla bir üst farklı sürüm yükledi iseniz tekrar 9.00 sürüme dönebilirsiniz ama 9.00 dan sonra 2 veya daha fazla sürüm yüklediyseniz artık 9.00 sürüme yani kırık olan sürüme dönemezsiniz ve bu işlem sizin işinize şimdilik yaramaz.

Ama yine de ek bilgi olarak şunu da hatırlatmakta fayda var. İleride bir gün 9.00 dan sonra daha üst bir sürüm kırılırsa örneğin 9.50 kırıldı ve sizin konsolunuz 9.50 iken siz son sürüm 10.50 'ye geçtiniz ve arada başka hiçbir sürüm yüklemediniz, bu durumda tekrar 9.50 'ye dönebilirsiniz demek oluyor. Sanırım genel mantığı herkes anlamıştır diye düşünüyorum.

Bunun haricinde geçen yıl Opoisso'nun bir rehberi vardı onun youtube kanalından bakabilirsiniz, o da bunun gibi lehim gereken işlemler ile belli bazı çiplerin yedeği alınarak sonrası 6.72 sürüm konsolu son sürüme çıkartıp PSN girişi yapıp trophy'leri güncelledikten sonra tekrar 6.72 sürüme geri dönüş yaptığı benzeri metod vardı ve onda da Sflash-Nor çipleri, syscon çipi ve konsolun hdd yedeğini bulunduğunuz düşük eski sürümde bugünden yedek alarak kenarda tutmak şartı ile her zaman bu yedeklerin alındığı sürüme gelecekte dönmek mümkün ama dediğim gibi bu yedekler öyle bilgisayar başında iki tuşa basarak alınmıyor ve bir sürü lehimleme işlemi ana kart üzerinde yapılıyor. Örneğin bugün 9.00 sürümünü bu dediğim şekilde yedek alabilen biri 10 yıl sonra çıkan en son sürümden tekrar 9.00 sürüme bu yedekler sayesinde dönebilir ama tabi hem bu yedekleri saklamak için bir hdd feda edilmeli yani kullanmadan kenarda bekletilmeli bu da gerçekten çok mantıklı bir şey olmayacaktır. Mesela geçen yıl bu olayı BwE metodu ile Opoisso göstermişti ve ana kart üzerinde neler yapılması gerektiğine dair şu örnek resmi paylaşayım sanırım bunu görünce zaten %99 oranında yapmaktan vazgeçilir diye tahmin ediyorum.
Üstelik bu BwE metodunda kendilerinin yaptığı gerekli bir program var onun da satın alınması gerekir ve şu anda 100 AU$ yani 2600 TL ciavrındadır.

BwE.jpeg

Neyse yine ana konumuza yani PS4SysconTools ile yapılan downgrade işlemine dönelim ve son olarak sizlerden olası şöyle bir soru geleceğini de tahmin edebiliyorum ve cevabını kesin olarak bilmemekle birlikte mantık dahilinde kendi yorumumu yapayım.

Atıyorum konsolunuz 8.50 sürümde idi ve yanlışlıkla yada bilerek 9.03 yada işte 9.00 dan üstte bulunan herhangi bir üst sürüme sadece bir kez yükselttiniz ve ondan sonra arada başka hiç bir sürüm yüklemediniz yani yükseltme yapmadınız.

Örneğin;
8.50 den 9.03 yükseltti iseniz tekrar 8.50 'ye dönüp sonra kendiniz USB flash disk ile konsol güvenli modu üzerinden 9.00 sürümü yükleyebilmeniz gerekir diye düşünüyorum ve böylece güncellenen son iki sürümünüz şöyle olacaktır. 9.00 kullandığınız son sürüm olur ve syscon çipi içinde ise yedek olarak yine 8.50 kalır diye tahmin ediyorum. Tabi bu dediğimden emin değilim ama mantığım bu şekilde olacağını söylüyor bana. Zamanla bu konular daha netleşir ve bu bilgileri günceller ve hatamız var ise eksikleri düzeltiriz.

İşte temel olarak bu bilgileri paylaşmak istedim arkadaşlar. Tabi bunlar şimdiye kadar çıkan bilgilerden benim kendi anladıklarımdır.

Son kez tekrar edeyim. Bu işlemleri kendiniz yapabilmeniz çok zor ama dediğim gibi ileride bu işlemi ücreti mukabil yapacak yerler olacaktır fakat yine de bu işlemler dediğim gibi herkesin işine yaramayacak çünkü kırılabilir 9.00 veya öncesi sürümlerden birini kullanıyorken daha sonra üst üste 2 tane 9.00 dan yüksek sürüm yüklenmemiş olması gerekiyor aksi taktirde yani ikiden fazla sürüm yüklendi ise bu işlemden yararlanılamıyor. Ama yine de bu yedekleri alabilmiş olanlar ileride kırılacak daha üst bir sürüm için avantajlı durumda olacaklardır.
Zaten kırılma bekleyenler için her zaman söylenen şudur: olduğunuz sürümde sabırla bekleyiniz ve yükseltme yapmayınız.

Kolay gelsin.

EK BİLGİ: Bu olaydan sonra piyasaya yani internet üzerinden downgrade yapılır diye bir sürü sahtekarlar çıktı.
Hiçbirine inanmayın ve dolandırılmayın. Bilginize.

İlgili işlemin github sayfası

Not:
Tools programının v1.01 hata (olası brick) gideren yeni versiyonu da çıkmış.
İlgili siteden güncellemeleri sık sık takip etmek gerekir.

İlgili işleme dair youtube videosu

PS4 Syscon Flasher Full Tutorial

Gerekli parçaların aliexpress linkleri

Teensy 2.0++ :
https://a.aliexpress.com/_EzcS3x7

Resistor set:
https://a.aliexpress.com/_EvQ8j4l

Breadboard:
https://a.aliexpress.com/_EzG4WiN

Jumper wires:
https://a.aliexpress.com/_EyQPLGH

Tqfp breakout board:
https://a.aliexpress.com/_EHu63cl

Lqfp clamshell socket:
https://a.aliexpress.com/_EJaUn1X

VIP

Kullanıcı
6 Aralık 2021
136
152
43
Bana bu uygulama kumar gibi geldi!

Bu durumdan jailbreak bekleyen %7 den fazlası yararlanamaz.

Kaldı ki bu işlemi jailbreak bekleyen birinin en az 2k verip başarılı şekilde downgrade yapma olasılığı neredeyse yok.

Bu işin sonunda hem cihaz hemde malzeme parasının uçma ihtimali oldukça yüksek.

Uygulamanın yaygınlaştığı varsaysak bile kendi cihazımıza yapılacak işlemde konsolun içi açılıcak hem malzeme hemde işçilik ücreti ödenecek işlem başarılı olsa bile 3-5 ay sonra bozulmayacağının bir garantisi olmayacak.

JB bekleyen konsol ile kırık konsol fiyat farkı ile takaslanır yada jb bekleyen cihaz başka kullanıcıya satılıp kırık konsolun alınması daha mantıklı.

PS4 KONSOL BİLGİLERİ
Model: SLIM
CUH Kodu: 2216B
Kapasite: 1 TB
Versiyon: 9.00
Alım Yılı: 2019
PS5 KONSOL BİLGİLERİ
Model: BLURAY
CFI Kodu: 1216A
Kapasite: 850 GB
Versiyon: 5.50
Alım Yılı: 2023

Dussosa

Kullanıcı
22 Haziran 2022
29
3
3
Bu mesaj silinmiştir.

Son düzenleme:

nearbypiece

Kullanıcı
18 Ağustos 2022
272
833
93
Bu yöntem şu an tam bana uygun. Elimde 9.00'dan güncellenmiş, uzun süredir jailbreak beklediğim bir konsol var. Lehim yapabliyorum. Tek eksiğim Teensy.

Ancak 9.00'a çekip yüksek fiyata satmak yerine 10.50'ye güncelleyeceğim önümüzdeki hafta. 10.50 ile takas yapan çıkar mı acaba?

eym

Kullanıcı
30 Mart 2022
28
0
1
bu işlemi yapabilen bildiğiniz bir yer var mı ? @baybarsturan

Üst Alt

AdBlock (Reklam Engelleyici) Tespit Edildi!

Merhabalar! Forumdaki reklamları görmek hepimiz açısından can sıkıcı olabiliyor ve bunun farkındayız.

Tabii ki reklam engelleme eklentileri, reklamları engellemede harika bir iş çıkarsa da forum sitemizin varlığını sürdürmesi açısından reklamlara ihtiyacımız var. Bu yüzden forum sitemizde iyi bir deneyim yaşamak için AdBlock (Reklam Engelleme) eklentinizi devre dışı bırakın lütfen.

Anlayışınız için teşekkür ederiz...

Forumdan tam olarak faydalanmak, herhangi bir kısıtlama olmadan reklamsız kullanmak için destekçi üyelik sistemine göz atabilirsiniz.
DESTEKÇİ ÜYELİK

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım