baybarsturan
Yönetici
- 9 Haziran 2020
- 6,976
- 42,568
- 113

Muhtemelen sizin konsol 4-5 yıllık benim artık içi açılıp bakım yapılmalıdır dediğim kıstasa giriyor ve dusty yani aşırı tozlu dediğimiz kategoriye giriyor olabilir ve artık içinin açılıp fan temizliği ve termal macunların yenilenerek sorunun çözülüp çözülmediğine bakılabilir çünkü verdiğiniz örnekteki aşırı ses olayı özellikle Slim bir konsolda olmaması gerekir ve belki de fan da aşırı toz kaynaklı dönmeye çalışırken zorlanıyordur ve gerekirse değiştirilmesi bile gerekebilir. Takılmalarda olduğuna göre bakım zamanının gelmiş demektir. Muhtemelen konsolu daha zorladığınızda konsol aşırı ısınarak bu konuda uyarıda vermesi gerekir diye düşünüyorum. HEN den kaynaklı nadir bir iki oyunda bu tip sorunlar olabilir ama genel manada olmaz mesela sizin takılma yaşıyorum dediğiniz oyunu sizle aynı konsol türüne sahip bir başka arkadaşımız da kendi konsolunda aynı HEN ile test edip aynı sorunu yaşar ise HEN den kaynaklı diyebiliriz yoksa HEN den kaynaklı değildir.Bendeki slim konsol 2.eldi kaç senelik o yüzden tam bilemiyorum. 3 senedir sırf bende. 2 kere açıp süpürge tuttum ama pek temizlemiyor seste de pek değişiklik olmuyor. Biraz azalıyor sadece. Açtığımda görüntüsü şu dusty fotoğrafı gibiydi. Ses çok yüksek geliyor bence mesela tv sesi 20-25lerde olsa bile oyun sesi zor duyuluyor. Ses ölçüm yapmadım hiç. Bazı oyunlarda da ara ara takılmalar oluyor. Henden dolayı cihazı bekleme moduna alıp geri açtığım zaman sık sık donuyor ondan mı oyunlarda takılma var diyordum ama macundan kaynaklı olabilir mi acaba?
Fan her zaman ilk yarım saatte yani oyun açık olduğunda devreye girecektir bu normaldir ve bütün konsollarda olması gereken şeydir ama aşırı hızlı dönmemesi lazım, zaten aşırı hızlı dönüyor ise arka ızgaralara elinizi koyduğunuzda sıcak sayılabilecek ve fazla miktarda bir üfleme hissedersiniz ve konsolun üstünü ellediğinizde belli bir bölgesi sıcaktır yani ısınır ve burası belli bir sıcaklıkta ise bu da normal sayılır ama bu ısınan bölge üzerinde elinizi 10 saniye tuttuğunuzda aşırı sıcaklık hissediyorsanız (3-5 saat zorlayıcı oyun oynadığınızda bu aşırı ısınma yine de olabilmektedir) konsol fazla ısınıyor mu diye bakmak için fan sıcaklık termometre gösterge programından sıcaklığı kontrol edebilirsiniz ve muhtemelen sıcaklığı 80 derece ve üzerinde görebilirsiniz ve fan 85 derece üzerinde maksimum hızda dönmeye başlar ve eğer son hızda dönüyor ise aşırı hızla dönmesinden kaynaklı fazla ses çıkartır ve aşırı hızlı döndüğünden çok hafif bir ıslık benzeri tiz ses çıkartır yani bu sesi duyuyorsanız fan maksimum dönebileceği hızda dönüyordur ve konsolu soğutmaya çalışıyordur. Diyelim ki 4 saat aralıksız oyun oynadınız ve sonra hemen oyunu kapatıp ısı kontrolü yaptınız ve 85 derece görerek konsolun üstünü ellediğinizde fazla ısındığını ve arka ızgaralardan çok sıcak hava üflediğini gördünüz ama artık oyunda olmadığınız için konsol derecesini izlediğinizde ilk 10 dakika içerisinde 79 derece altına inerek fan yavaşlamaya başlıyor ise bu normal bir durumdur ama bu dediğim olay oyun oynamadan yani ana menüde gezinirken ilk yarım saatte 85 dereceleri görüp fan hızlı çalışıyor ise ve aşırı ısınma var ise o zaman işlemci iyi soğutulmuyor ve termal macun etkisini kaybetmiş diyebiliriz ve böyle bir durumda ana menüde gezinirken ve oyunlarda takılma anlık donma gibi sorunlar da yavaştan olmaya başlar yani buradan da anlarsınız ama bu tür belirtiler yoksa uzun saatler oyun oynandığında konsolun ısınması ve fanın hızlı dönmesi normaldir. Tabi fan hızlı da dönse sizi oyun oynatmayacak kadar rahatsız edecek şekilde bir ses vermemesi lazım. Veriyor ise ısı kontrolünü dediğim gibi yapmakla beraber üst kapağı çıkartıp fan temizliği yapılabilir ama bu da yetmediğinde artık uzmansanız kendiniz yada uzman kişilerce konsol açılıp (sonrası satmayı düşünenler için diyorum garanti etiketi zarar göreceğinden bu konsolun içi açıldığı her zaman bilinecektir) konsol fanı kontrol edilmelidir belki de sorun fanın fiziksel arızası da olabilir yada işte açmışken termal macunlar değiştirilerek tekrar konsol test edilmelidir ve fan yine aşırı ses yapıyor ise fan da arızalı olabilir.15 dk crash 15 dk nba 2k22 açtım hemen ısınmış 30 dk sonunda fanda açtı oyunlar stabil çalışıyor ama @baybarsturan @dila2011