SON ÇIKAN POPÜLER OYUNLAR

PS4 ÇÖZÜM Termal macun sürdürmeli miyim?

baybarsturan

Yönetici
9 Haziran 2020
6,976
42,573
113
Bendeki slim konsol 2.eldi kaç senelik o yüzden tam bilemiyorum. 3 senedir sırf bende. 2 kere açıp süpürge tuttum ama pek temizlemiyor seste de pek değişiklik olmuyor. Biraz azalıyor sadece. Açtığımda görüntüsü şu dusty fotoğrafı gibiydi. Ses çok yüksek geliyor bence mesela tv sesi 20-25lerde olsa bile oyun sesi zor duyuluyor. Ses ölçüm yapmadım hiç. Bazı oyunlarda da ara ara takılmalar oluyor. Henden dolayı cihazı bekleme moduna alıp geri açtığım zaman sık sık donuyor ondan mı oyunlarda takılma var diyordum ama macundan kaynaklı olabilir mi acaba?
Muhtemelen sizin konsol 4-5 yıllık benim artık içi açılıp bakım yapılmalıdır dediğim kıstasa giriyor ve dusty yani aşırı tozlu dediğimiz kategoriye giriyor olabilir ve artık içinin açılıp fan temizliği ve termal macunların yenilenerek sorunun çözülüp çözülmediğine bakılabilir çünkü verdiğiniz örnekteki aşırı ses olayı özellikle Slim bir konsolda olmaması gerekir ve belki de fan da aşırı toz kaynaklı dönmeye çalışırken zorlanıyordur ve gerekirse değiştirilmesi bile gerekebilir. Takılmalarda olduğuna göre bakım zamanının gelmiş demektir. Muhtemelen konsolu daha zorladığınızda konsol aşırı ısınarak bu konuda uyarıda vermesi gerekir diye düşünüyorum. HEN den kaynaklı nadir bir iki oyunda bu tip sorunlar olabilir ama genel manada olmaz mesela sizin takılma yaşıyorum dediğiniz oyunu sizle aynı konsol türüne sahip bir başka arkadaşımız da kendi konsolunda aynı HEN ile test edip aynı sorunu yaşar ise HEN den kaynaklı diyebiliriz yoksa HEN den kaynaklı değildir.

15 dk crash 15 dk nba 2k22 açtım hemen ısınmış 30 dk sonunda fanda açtı oyunlar stabil çalışıyor ama @baybarsturan @dila2011
Fan her zaman ilk yarım saatte yani oyun açık olduğunda devreye girecektir bu normaldir ve bütün konsollarda olması gereken şeydir ama aşırı hızlı dönmemesi lazım, zaten aşırı hızlı dönüyor ise arka ızgaralara elinizi koyduğunuzda sıcak sayılabilecek ve fazla miktarda bir üfleme hissedersiniz ve konsolun üstünü ellediğinizde belli bir bölgesi sıcaktır yani ısınır ve burası belli bir sıcaklıkta ise bu da normal sayılır ama bu ısınan bölge üzerinde elinizi 10 saniye tuttuğunuzda aşırı sıcaklık hissediyorsanız (3-5 saat zorlayıcı oyun oynadığınızda bu aşırı ısınma yine de olabilmektedir) konsol fazla ısınıyor mu diye bakmak için fan sıcaklık termometre gösterge programından sıcaklığı kontrol edebilirsiniz ve muhtemelen sıcaklığı 80 derece ve üzerinde görebilirsiniz ve fan 85 derece üzerinde maksimum hızda dönmeye başlar ve eğer son hızda dönüyor ise aşırı hızla dönmesinden kaynaklı fazla ses çıkartır ve aşırı hızlı döndüğünden çok hafif bir ıslık benzeri tiz ses çıkartır yani bu sesi duyuyorsanız fan maksimum dönebileceği hızda dönüyordur ve konsolu soğutmaya çalışıyordur. Diyelim ki 4 saat aralıksız oyun oynadınız ve sonra hemen oyunu kapatıp ısı kontrolü yaptınız ve 85 derece görerek konsolun üstünü ellediğinizde fazla ısındığını ve arka ızgaralardan çok sıcak hava üflediğini gördünüz ama artık oyunda olmadığınız için konsol derecesini izlediğinizde ilk 10 dakika içerisinde 79 derece altına inerek fan yavaşlamaya başlıyor ise bu normal bir durumdur ama bu dediğim olay oyun oynamadan yani ana menüde gezinirken ilk yarım saatte 85 dereceleri görüp fan hızlı çalışıyor ise ve aşırı ısınma var ise o zaman işlemci iyi soğutulmuyor ve termal macun etkisini kaybetmiş diyebiliriz ve böyle bir durumda ana menüde gezinirken ve oyunlarda takılma anlık donma gibi sorunlar da yavaştan olmaya başlar yani buradan da anlarsınız ama bu tür belirtiler yoksa uzun saatler oyun oynandığında konsolun ısınması ve fanın hızlı dönmesi normaldir. Tabi fan hızlı da dönse sizi oyun oynatmayacak kadar rahatsız edecek şekilde bir ses vermemesi lazım. Veriyor ise ısı kontrolünü dediğim gibi yapmakla beraber üst kapağı çıkartıp fan temizliği yapılabilir ama bu da yetmediğinde artık uzmansanız kendiniz yada uzman kişilerce konsol açılıp (sonrası satmayı düşünenler için diyorum garanti etiketi zarar göreceğinden bu konsolun içi açıldığı her zaman bilinecektir) konsol fanı kontrol edilmelidir belki de sorun fanın fiziksel arızası da olabilir yada işte açmışken termal macunlar değiştirilerek tekrar konsol test edilmelidir ve fan yine aşırı ses yapıyor ise fan da arızalı olabilir.

TirabzonLi

Yardımsever Üyemiz
22 Eylül 2021
89
39
18
Ben PS4 Slim cihazımı 2021 yılında aldım. Aldığım kişi ilk sahibiydi ve 2019 yılında almıştı cihazı. Cihaz hiç açılmamıştı bunu vidaların durumundan anlayabiliyordum ve ısınma problemi mevcuttu. Hemen MX4 termal macun ve Termal Ped siparişi verdim ve cihazı açtım. Öncelikle içi baya tozlu idi bu tozu cihazdan uzaklaştırdım sonrasında termal pedlerin ve macunun sertleştiğini gözlemledim artık cihazı yeteri kadar soğutamayacakları belli idi. Sonrasında değişimleri yapıp cihazı kapattım şuan eskiye oranla fan çok daha az fan sesi geliyor cihazdan. Önceden 5 dk içinde uçak sesi gibi fan açan cihazdan bazen saatlerce fan sesi gelmiyor.

baybarsturan

Yönetici
9 Haziran 2020
6,976
42,573
113
Ben PS4 Slim cihazımı 2021 yılında aldım. Aldığım kişi ilk sahibiydi ve 2019 yılında almıştı cihazı. Cihaz hiç açılmamıştı bunu vidaların durumundan anlayabiliyordum ve ısınma problemi mevcuttu. Hemen MX4 termal macun ve Termal Ped siparişi verdim ve cihazı açtım. Öncelikle içi baya tozlu idi bu tozu cihazdan uzaklaştırdım sonrasında termal pedlerin ve macunun sertleştiğini gözlemledim artık cihazı yeteri kadar soğutamayacakları belli idi. Sonrasında değişimleri yapıp cihazı kapattım şuan eskiye oranla fan çok daha az fan sesi geliyor cihazdan. Önceden 5 dk içinde uçak sesi gibi fan açan cihazdan bazen saatlerce fan sesi gelmiyor.
Bende aynı şeyleri söylüyorum zaten yani konsolun içini açmayı ve açılıp açılmadığını gösteren garanti etiketini çıkartmayı ilk olarak göze alıyorsanız ve konsolda uçak motoru gibi öten ses var ise yada abartı ısınıyor ise bakım yapmak kaçınılmaz olabilir. Paylaştığınız bilgiler doğrultusunda sizin aldığınız konsol zaten ilk sahibi tarafından da iyi bakılmadığı ortada ve açıp bakımını yapmanız iyi olmuş. Ama yine belirteyim benim değindiğim konu böyle sıkıntılar yaşamıyorsanız kesinlikle konsolu açmanız gerekmemektedir. Kullanıcı sadece üst kapağı çıkartıp üstten fan temizliği yapabilir ve gerekirse HDD değişimi yapabilir yani kullanıcının bunları yapmasına izin verilmiş onun haricindeki genel bakım gerektiren durum zaten 4-5 yıllık ve çok kullanılmış ayrıca hiç temizliğine önem gösterilmemiş yani fanların üstten kısmi temizliği bile düzenli yapılmamış konsollarda böyle sıkıntılar olabilir ve daha erken bakım gerekebilir. İşin özü budur.
Her hafta evini temizleyen ile ayda yılda bir temizleyen bir olur mu? Tabi gerisi şansa kalmıştır yani elektronik şans işidir. :)

TirabzonLi

Yardımsever Üyemiz
22 Eylül 2021
89
39
18
Bende aynı şeyleri söylüyorum zaten yani konsolun içini açmayı ve açılıp açılmadığını gösteren garanti etiketini çıkartmayı ilk olarak göze alıyorsanız ve konsolda uçak motoru gibi öten ses var ise yada abartı ısınıyor ise bakım yapmak kaçınılmaz olabilir. Paylaştığınız bilgiler doğrultusunda sizin aldığınız konsol zaten ilk sahibi tarafından da iyi bakılmadığı ortada ve açıp bakımını yapmanız iyi olmuş. Ama yine belirteyim benim değindiğim konu böyle sıkıntılar yaşamıyorsanız kesinlikle konsolu açmanız gerekmemektedir. Kullanıcı sadece üst kapağı çıkartıp üstten fan temizliği yapabilir ve gerekirse HDD değişimi yapabilir yani kullanıcının bunları yapmasına izin verilmiş onun haricindeki genel bakım gerektiren durum zaten 4-5 yıllık ve çok kullanılmış ayrıca hiç temizliğine önem gösterilmemiş yani fanların üstten kısmi temizliği bile düzenli yapılmamış konsollarda böyle sıkıntılar olabilir ve daha erken bakım gerekebilir. İşin özü budur.
Her hafta evini temizleyen ile ayda yılda bir temizleyen bir olur mu? Tabi gerisi şansa kalmıştır yani elektronik şans işidir. :)
İyi akşamlar Baybars hocam size veya başkasına hitaben yapmadım yorumu yanlış anlaşılmasın. Ayrıca belki saçma gelecek ama nette bulduğum bir çözümü daha söyleyeceğim. Cihazın altına 4 adet pet şişe kapağı koyarak alt hava sirkülasyonu sağladım ve buda baya işe yaradı😂

baybarsturan

Yönetici
9 Haziran 2020
6,976
42,573
113
İyi akşamlar Baybars hocam size veya başkasına hitaben yapmadım yorumu yanlış anlaşılmasın. Ayrıca belki saçma gelecek ama nette bulduğum bir çözümü daha söyleyeceğim. Cihazın altına 4 adet pet şişe kapağı koyarak alt hava sirkülasyonu sağladım ve buda baya işe yaradı😂
Anladım onu, zaten ben de bu konuyu okuyan herkes için genel bilgi olsun diye yazıyorum. Yani her mesajda biraz daha fazla örnekleme yapıyorum ki konuyu okuyanlar bu temizlik, ısınma ve bakım olayını daha iyi anlasın diye. Ayrıca pet şişe kapakları da iyi fikir olmuş ama fazla yükseklik kazandırmamıştır ama yine de yararı olur ve bende benzeri şekilde konsol altını havalandıracak şekilde konsolların tabanına tam ortaya yükseklik kazandıracak boş CD kutuları yerleştirdim. :) Yani benim konsollarda yüksekte duruyor.

format_webp.jpg

ridw0n

Kullanıcı
10 Ekim 2022
212
91
28
Gow açtım fan sesi yükseldi yarım saat sonra oyundan çıktım sıcaklığa baktım 67 derece ses 70 desibeldi sonra kademeli düştü.

sonra hemen grand tourismo açtım bir yarış yaptım çıktım 72 derece 45 desibel di

PS4 KONSOL BİLGİLERİ
Model: Pro
CUH Kodu: 7216B
Kapasite: 1 TB
Versiyon: 9.00
Alım Yılı: 2022
PC BİLGİLERİ
İşlemci: i7 10875H
Ram: 64 GB DDR4
HDD: 2 TB M2 SSD
Ekran Kartı: Nvidia Geforce RTX 2060
İşletim Sistemi: Windows 10

blueone

Kullanıcı
11 Temmuz 2020
110
68
28
Denemek amaçlı ilk elden ring sonra da god of war oynadım ama sesi fazla yükselmedi. Macun değişiminden önce elden ring oynamaya çalıştığımda fan sesi hemen yükseliyordu ama bugün yarım saat baktım hiç ses yoktu, god of war içinde geçerli.

Mehmet63

Kullanıcı
20 Haziran 2022
76
14
8
Öncelikle verdiğiniz bilgiler doğrultusunda konsolunun normal çalıştığını söyleyebilirim. Macun değişimine ihtiyaç yok ve en kalitelisiyle bile
yani 500 TL veririm diyeceğin bir macunla bile 3-5 derece kadar düşürebilirsin ve fark yaratmayacaktır zaten ihtiyacın da yok şu anda.

Bunun dışında sizinle genel bilgiler paylaşıyorum böylece benzeri merak eden diğer üye arkadaşlarda bundan faydalanacaktır.
Bir Slim konsol 3-4 saat oynandığında hele ki bu oyun God of War oyunu olduğunda ısınması ve fanını otomatik hızlanmasından kaynaklı dışarıya rahatsız edici olmayan bir fan üfleme sesi vermesi ve sizin bunu duyuyor olmanız ve konsolun üzerine elinizi koyduğunuzda elinizi yakmayan bir ısınmanın olması çok normal bir durumdur. Hatta bunu forumdaki diğer konsol kullanıcı arkadaşlarımız da doğrulayacaktır düşüncesindeyim. Yani burada 10-15 arkadaşımız yazsın hepsinin sizin durumda olduğunu düşünüyorum ki kendim de aynen bu durumdayım. Eğer oyunda kasmalar takılmalar olmuyor ise macun değişimi gerekmez. Ama hem genel olarak oyunlarda hem de ana menüde takılmalar yavaştan baş gösterdiğinde bunu düşünebilirsiniz. Şunu da bilmenizde fayda var zaten Sony kendi korumasını yapmış ve konsol zararlı olacak ısılara vardığında yaptığınız işlem ne olursa olsun yani o anda oyunda bile olsanız ekranda konsolun aşırı ısındığını yazarak soğuması için bir süre beklenmesi gerektiğini yazar. (PS4 is too hot” message on your screen, you have to turn off your game console immediately and try to cool it down) işte böyle bir durum başınıza geldiğinde macun değişip büyük temizlik yapmanız gereken zamanı anlayabiliyorsunuz. Muhtemelen bu uyarıyı alıyorsanız işlemci macununun değişmesi gerekecektir. Onun dışında durduk yere macun değişikliği yapılması doğru bir işlem değildir ama aşırı titiz insanlar bunu 2-3 yılda bir yapıyorlar. Normalde benim ayarım 5 yılda bir gibidir.

Üstelik konsol açılarak garantisi olmasa bile garanti etiketine zarar vermek konsolu satarken değer düşürecektir. Bu yüzden konsol açılmadan sadece düzenli fan temizliği daha doğru olacaktır. Yani kullanıcılar olarak bizim yapmamız gereken budur. Aşağıya slim konsol fan temizliği videosunu da eklerim. Tabi ki daha ileride kasma gibi sıkıntılar baş gösterirse macun değişimi gerekecektir.

Bunun haricinde konsolu kullandığınız ortam çok tozlu bir ortam değil ise ve konsol kapalı dolap gözlerinden birine konulmadı ise sorun olmaması lazım yani konsol fan ızgaralarının hava üflediği genelde arka kısımda bir engel olmaması lazım yani en az 15 cm den 30 cm civarlarına kadar fanın rahat üflemesini sağlayacak boşluk olmasına hatta sağ sol ızgaraların hava çıkışlarının da kapatılmaması yada yanlarında bir engel olmamasına dikkat ediniz yani konsolu dolap içi değil dolap üstü havadar bir yere konumlandırınız yoksa sırf bu sebepten dolayı konsol daha erken ısınarak içindeki fanı soğutma için erkenden hızlandırır. Son olarak temel bazı bilgiler de vereyim;
konsollarda fanın soğutma için devreye gireceği varsayılan hız 79 derecedir yani riskli görülmeye başlayan bu sıcaklıklar üstü olduğu için fan bu sıcaklıkta devreye giriyor ve 85 derece civarlarında çok hızlanıyor yani maximum hızına çıkıyor ve hızı tekrar 79 civarlarına indirdiğinde tekrar normal hızda dönüyor ama bu sıcaklıklarda hep dönüyor tabi bulunduğunuz şehir ve odanın sıcaklığı da bunda etki ediyor ve HEN kırma sayfalarında bu dereceyi düşürüp (50 - 60 - 70 derece gibi) fanın daha erken devreye girmesini sağlayan bir ayar bulunmaktadır eğer o ayarı merak edip kurcalayarak düşürdüyseniz de fan daha erken devreye girer. Ama fanın devreye girmesi ve normal bir fan sesi duymanız zaten olması gereken bir durumdur ve bütün konsollarda fan devreye girecektir zaten girmiyor ise bir sorun var demektir ve bazıları bunu fark etmiyor yani oyun heyecanı ile yada kulaklık ile oyun oynadığında fan sesini fark etmeyenler yada kulakları hassas olmayanların (normalden az duyanların) fark etmesi zor olabiliyor.

Tabi ki konsolları havadar bir ortamda yani sağı solu özellikle arkası açık olarak kullanmalıyız ve kesinlikle dolap içlerine sıkıştırmadan, tozlu olmayan bir ortamda, düzenli olarak silerek, arada fan temizliği yaparak, çok uzun saatler oynamayarak ve yıllar sonra zorunlu olarak gerektiğinde macun değişimi yaparak uzun yıllar sorunsuz kullanabilmek mümkündür. Ama bunların hiçbirini yapmıyor yada bundan daha fazla titiz bile olsanız elektronik işi şans işidir bunu unutmayın ve bir örnek vereyim aynı apartmanda oturan iki arkadaş aynı anda PRO konsolu aynı model olmak üzere aynı elektronik mağazasından birlikte alıp evlerine gelip kuruyorlar ve birinde konsolu açtıktan kısa bir süre sonra aşırı fan sesi geliyor diğerinde ise böyle bir durum yok. Yani konsoluna çok iyi bakan ve temizleyenin konsolu hiç bakmayana göre daha erken sorun çıkartabilir de bunu bilemeyiz çünkü elektronik şans işi ama bu şans işi diye hiç bakmayın da demiyorum. Konsol zaten kullanıcının arada bir fan temizliği haricinde müdahale etmesini gerektirmez ve işini bilmeyen ve tecrübesi olmayan hiç kimse konsol içini kendi açmamalıdır. Durduk yere konsolda bir sıkıntı olmadığı sürece dışarıda para verdirerek yaptırmak da çok mantıklı değildir ama bu tercih kişinin kendisine kalmıştır yani atıyorum 5 yıllık hiç fan temizliği yapılmamış ve çok sık kullanılmış bir konsol için takılmalar olmasa bile içini açıp toz temizliği ve macun değişikliği düşünülebilir ama satmayı düşünüyorsanız açmamanız sizin yararınıza olur çünkü açtığınızda garanti etiketi zarar gördüğünden yani alıcı "garantisi yok biliyorum ama içi açılmış bunun" dediğinde satmanız zor olacak yada fiyat indirim pazarlığına girebilirsiniz. Neyse ben kendi bilgi ve fikirlerimi yazdığımdan karar sizin ve ben tercihiniz ne olursa olsun herhangi bir sorumluluk almak istemem.

Ayrıca aşağıdaki konumdaki bilgileri de güncelledim ve PS4 termometre programının son versiyonunu da biraz önce ekledim.
O konudaki yeni bilgileri de herkesin okumasını tavsiye ederim.

Ekli dosyayı görüntüle 8560

Ekli dosyayı görüntüle 8561

Ekli dosyayı görüntüle 8562
Hocam vermiş olduğunuz uygulamayı sadece playstation'ın sıcaklığına bakmak için kurdum ama yanlışlıkla sanırım fanı açtım fazla eskisi gibi otomatik dönmesini istiyorum ne yapmam gerekiyor

leon5532star1

Kullanıcı
10 Şubat 2022
108
36
28
Terman macun önemli dün değiştirdim tamirciye verdim tanıdığım biri izledim Mx 4 kullanıyor musun diye sorduğumda başka bı marka gösterdi daha kaliteli dedi sürdü konsolu denediğimde ses ve ısınma çok aza indi hatta ses duyulmuyor dibine bile girsen

PS4 KONSOL BİLGİLERİ
CUH Kodu: 7016b
Kapasite: 1 tb
Alım Yılı: 2016

blueone

Kullanıcı
11 Temmuz 2020
110
68
28

leon5532star1

Kullanıcı
10 Şubat 2022
108
36
28
PS4 KONSOL BİLGİLERİ
CUH Kodu: 7016b
Kapasite: 1 tb
Alım Yılı: 2016
Üst Alt

AdBlock (Reklam Engelleyici) Tespit Edildi!

Merhabalar! Forumdaki reklamları görmek hepimiz açısından can sıkıcı olabiliyor ve bunun farkındayız.

Tabii ki reklam engelleme eklentileri, reklamları engellemede harika bir iş çıkarsa da forum sitemizin varlığını sürdürmesi açısından reklamlara ihtiyacımız var. Bu yüzden forum sitemizde iyi bir deneyim yaşamak için AdBlock (Reklam Engelleme) eklentinizi devre dışı bırakın lütfen.

Anlayışınız için teşekkür ederiz...

Forumdan tam olarak faydalanmak, herhangi bir kısıtlama olmadan reklamsız kullanmak için destekçi üyelik sistemine göz atabilirsiniz.
DESTEKÇİ ÜYELİK

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım